Maskuline nødvendigheter!

ManlyMan-Link2-1024x535Maskulinitet, tidlig 1900tall.

Det går stadig rykter om hvordan maskulinitet er på vikende front i dagens samfunn. At samfunnet blir mykere og mykere, og at det ikke lenger er plass til maskuline verdier og trekk.

I hvor stor grad dette stemmer eller ikke skal vi ikke gå inn på. Men, vi Gammelt & Nytt har årevis av erfaring med klassisk maskuline varer og aktiviteter, og dette tenker vi å dele med dere. Derfor har vi satt opp en liste over 10 ting vi mener “alle” machoer burde ha, og selvfølgelig kunne bruke (i den grad det er nødvendig):

Boots

boot

These boots are made for walking...

Godt fottøy er et must. Og med et par gode boots er man dekket for enhver tenkelig anledning. Vår anbefaling, og favoritt er den Norske Hærens Feltstøvel M-77. Sommer som vinter, i byen, på tur, til hverdag og fest, M-77 passer til alt! Et skikkelig par boots holder også lenge! Her er det ikke snakk om å trenge å kjøpe nytt hvert halvår, heller hvert tiår.

Cargobukser

cargo pant

Særs praktiske, og i mange flott mønstre

Har man et par skikkelige cargobukser kan man legge alt av vesker og småbagger hjemme. Faktisk kan man gå omkring med mer på seg i en bukse en i en veske. Og, siden man må fordele ting omkring i lommer er det lett å ha oversikt over hvor man har hva, som er utrolig praktisk.

Gode bukser tåler også massivt med juling og tøff bruk, så man slipper å ta spesielle hensyn når det kommer til vask og vedlikehold.

Foldekniv

foldekniv

Ikke en springkniv! Men en toppkvalitets foldekniv som er like rask!

En hendig foldekniv kan løse tusen problemer og er alltid hendig å ha tilgjengelig. Menneske har brukt kniver i over 2.5 millioner år, som sier mye om hvor nyttig og hendig den er. Foldekniver er jo perfekte til hverdagsbruk, så lenge den ligger hjemme når man skal ut på byen.

NB: Selv om det anses som veldig maskulint både å barbere seg med en kniv og bruke en kniv som tannpirker, er ikke dette noe som anbefales å gjøre med mindre man har trent litt på forhånd. Ei heller bør man på noe tidspunkt transportere en kniv i munnen.

Kasteøks

throwing axe

*THUNK!*

Dette er jo en sport som har vært en del av menneskeheten siden tidenes morgen. Og den følelsen man får når en kasteøks treffer blinken rører noe dypt i steinaldermennesket i oss. Kastekniver er absolutt maskuline de og, men det er noe herlig brutalt og primitivt med økser. God trening er det også, svetten kommer fort når man gjentatte ganger slenger over en halvkilo metall og tre avgårde.

Lommelerke

lommelerke

 

Etter en hard dag med tur, jakt, fisking eller bare vanlig arbeid, fortjener man å belønne seg selv. Gjerne med en skvett godt i glasset. Med en hendig lommelerke er de edle dråpene aldri langt unna, trygge for vær og vind. Og, med bare et par desiliter tilgjengelig går man jo for kvalitet fremfor kvantitet, noe som på det sterkeste anbefales.

Multitool

multitool

Mange føler seg nakne uten, ikke på den gode måten.

En av de trekkene som anses som mest maskuline er jo det å kunne fikse alt. Det er jo en grunn til at MacGyver er et ikon for maskulinitet, og det er jo ikke på grunn av sveisen!

Med en multitool liggende kan man ordne og reparere det aller meste. Velger man en av de større variantene kan man gå omkring med en hel verktøykasse i lomma eller beltet.

Slipeutstyr

lansky

Hold utstyret ditt i god stand!

Uansett hvor mye fancy utstyr man har, det må vedlikeholdes. Kniver som ikke slipes jevnlig blir jo mindre og mindre morsomme å jobbe med. Og tilfredsstillelsen når man med selvslipt kniv kutter grønnsaker og kjøtt som det var smør er lite stor som den er fortjent.

Stor kniv!

bowie_knife3

This is a knife!

Her er det to behov man får dekket. For det første behovet for et redskap til store og tunge jobber. Og for det andre et svært maskulint pynteobjekt. Og, har man først redskapet, er terskelen for å ta turen ut i skogen og spikke sin egen koie eller gapahuk mye mindre.

Skal man ut lokalt anbefales varianter over tema Bowiekniv, som vi jo har skrevet om allerede. Skal man lengre sør er det ingen ting som måler seg med en machete.

machete

Kan også brukes til å kommandere armeer!

Sverd

vikingsvord

G&N oppfordrer ingen til konfliktløsning ved holmgang.

Sverd er jo ikke noe de fleste av oss bruker regelmessig. Men ved å henge et sverd på veggen har man et av de sterkeste og mest klassiske symbolene på maskulinitet. Sverdet var jo våpenet til den som kjempet for det gode, og beskyttet mot det onde.

Om man går for et klassisk vikingsverd, en sabel eller en katana, dette er jo verdier alle er enige i er gode og viktige.

Zippolighter

zippo

Zippo som livredder.

Ild er jo veldig klassisk maskulint. Og med en god zippolighter kan man alltid lage ild. Zippoen er jo svøpt i maskulin historie, siden zippolightere ble kjente fordi de var med under Andre Verdenskrig og Vietnamkrigen.

 

Bonus: Verdens tøffeste menneske!

man

Vi er ikke verdige

Uansett hvor tøff og maskulin du mener at du er, denne karen slår deg glatt!

Møt Major-General Sir Adrian Carton de Wiat.

 • Han tjente i boerkrigen og begge verdenskrigene.
 • I løpet av tiden i tjeneste ble han skutt i:
 • Ansiktet
 • Magen
 • Ankelen
 • Beinet
 • Hofta
 • Øret
 • Han overlevde to flystyrter
 • Flyktet fra en fangeleir ved å grave en tunell ut.
 • Da en lege ikke ville amputere fingrene hans, gjorde han jobben selv.

I memorarene sine skriver han om første verdenskrig: “Ærlig talt, jeg koste meg.”

Han var også øverstkommanderende for de britiske styrkene som forsvarte Namsos i starten av Andre verdenskrig.

Helt til sist, maskulinitet og kjønn: 

Siden vi mener at hvilken vei genitalia går ikke har noe å si for hvor maskulin, eller feminin, man er, har vi benyttet kjønnsnøytralt språk i denne bloggposten. Vel omtaler vi Gammelt & Nytt som en “guttebutikk”, men det er en regel med massive mengder unntak.

Advertisements

One thought on “Maskuline nødvendigheter!

 1. Pingback: Maskuline ferdigheter – Gammelt & Nytt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s